Tips
7 oktober, 2020

5 tips om een baan te zoeken tijdens Corona

In de tijd van Corona loopt alles nét even anders dan we gewend zijn. We moeten vaker thuisblijven en dit betekent voor veel mensen dus ook thuiswerken. Ook zijn er mensen die geen werk hebben en in tijd van Corona op zoek moeten naar werk. Nu denk je waarschijnlijk dat dit onmogelijk is, dankzij de beginnende economische crisis. Maar niets is minder waar, het is namelijk zeker mogelijk! Om deze banen jacht iets makkelijker voor je te maken, geven wij je graag een aantal tips. Doe er dus je voordeel mee!

 

1. Wat voor baan zoek je?

Bedenk eerst goed voor jezelf naar wat voor baan je op zoek bent. Hoe ziet jouw ideale functie eruit en bij wat voor een bedrijf zou je willen werken? Je zult hier veel tijd gaan doorbrengen, dus het is goed om te weten wat je wel en niet wilt. Ook in tijden van crisis, maar blijf realistisch. Vanwege Corona kan het zijn dat sommige branches het zwaarder hebben dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de horeca of evenementenbranche.

Het zal misschien niet onmogelijk zijn om hier een leuke baan te vinden, maar houd er rekening mee dat het wel iets langer kan gaan duren voordat je iets vindt. Het is daarom goed om je niet blind te staren op het wensenlijstje die je van tevoren hebt gemaakt.

 

2. Goede voorbereiding

Aangezien er misschien minder vacatures vrijkomen, zullen er dus meer mensen reageren op die ene functie. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat jij eruit springt met je sollicitatie. En hoe doe je dit? Maak een killer cv en sollicitatiebrief! Wellicht is je cv toe aan vernieuwing. Pak dit dan ook als een kans om je cv perfect te maken en te oefenen met het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Laat iemand uit je omgeving er ook naar kijken en vraag om feedback. Je hebt ten slotte maar één kans om een goede eerste indruk te maken.

 

3. Snel een vacature vinden

Als je een goed beeld hebt van de baan die je graag zou willen hebben, kun je de zoektocht beginnen. In tijden van Corona zul je zien dat er nog steeds vacatures op internet geplaatst worden. Schrijf je daarom ook in bij verschillende vacature websites en zoek ook binnen je eigen netwerk. Vaak krijg je een melding als er een vacature vrijkomt. Als je up-to-date blijft, zul je dus snel op de hoogte zijn van een vrijkomende functie en kun je meteen reageren.

Hiernaast kun je ook een berichtje op LinkedIn plaatsen dat je op zoek bent naar een baan of op andere social media kanalen. Wie weet leest nét die ene persoon die je kan helpen jouw berichtje. Als je een bedrijf op het oog hebt waar je graag wil werken, kun je hen ook telefonisch benaderen en een open sollicitatie sturen. Wie weet hebben ze plek voor je en zo niet, sta je in ieder geval in hun bestand voor in de toekomst.

 

4. Oefen met video solliciteren

Door Corona vinden veel vergaderingen en afspraken online plaats. Collega’s Skypen met elkaar om belangrijke zaken te overleggen, aangezien we niet of niet allemaal naar kantoor mogen komen. Het voeren van een sollicitatiegesprek is daarom ook lastig met de maatregelen die we nu hebben. Vaak vinden deze ook plaats voor de webcam. Het is daarom goed om te oefenen met solliciteren via video.

Zorg er ten eerste voor dat je een goede laptop hebt met een goede camera. Je wilt niet dat het beeld slecht is of hapert. In het begin zal het even onwennig zijn om jezelf te zien en te horen praten. Als je daarom zelf vast een paar keer oefent, zal je veel relaxter en zelfverzekerder overkomen tijdens je echte gesprek.

 

5. Wees flexibel

Daarnaast willen we je graag meegeven dat het belangrijk is dat je flexibel blijft. Wees je ervan bewust dat het vinden van een baan nu iets lastiger kan zijn dan voorheen. Het is daarom goed om breder in de sector te zoeken en soms een beetje water bij de wijn te doen. Als je een bepaalde functie op het oog hebt, kan het wellicht ook zo zijn dat je daar via een andere beschikbare functie ook naar door kan groeien. Zo heb je in ieder geval vast werk en kun je daarna toewerken naar jouw ideale baan. Wees ook niet bang om afgewezen te worden. Je weet nooit of het lukt, totdat je het probeert!