Tips
21 januari, 2020

7 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Als je gaat solliciteren voor een baan mogen een cv én een sollicitatiebrief niet ontbreken. Als beide documenten goed op elkaar afgestemd zijn, vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

In een cv beschrijf je voornamelijk je gevolgde opleidingen en je carrièreloopbaan. In een sollicitatiebrief ga je dieper in op jouw kwaliteiten en waarom jij denkt dat je geschikt bent voor een bepaalde functie.

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan soms lastig zijn, aangezien je in maximaal één A4 jezelf moet verkopen.

Maar wat moet er nu precies in een sollicitatiebrief staan en hoe overtuig jij de lezer? In dit artikel geven we je 7 tips waarmee jij een goede sollicitatiebrief schrijft en de aandacht trekt!

Tip 1: Maak jouw motivatie passend bij de vacature

Lees vóórdat je een sollicitatiebrief gaat schrijven de vacature goed door. Hierin beschrijft een organisatie wat voor een persoon zij zoeken voor een bepaalde functie en wat zij verwachten van een sollicitant. Beschrijf daarom duidelijk waarom jij goed past bij die functie en benoem hierbij ook de kwaliteiten die zij zoeken.

Noem hiernaast niet je volledige werkervaring op, zoals wat op je cv staat, maar beschrijf daarentegen kort en bondig over je ervaring wat relevant is voor deze functie. Vraag jezelf hierbij af: wat is mijn toegevoegde waarde?

 

Tip 2: Maak gebruik van een goede opbouw

Een goede sollicitatiebrief is opgebouwd uit drie zaken:

Opening
Motivatie
Afsluiting
Trek de aandacht van de lezer door te beginnen met een sterke opening. Hiermee maak je een lezer nieuwsgierig naar de rest van de brief. Zo kun je een oneliner toevoegen waarin duidelijk wordt waarom je geschikt bent voor de functie of iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf.

In het middenstuk van de brief geef je een motivatie voor de functie waarop je solliciteert. Leg uit waarom je bij dat bedrijf wil werken en beargumenteer waarom jij de geschikte kandidaat bent. Hier kun je ook verwijzen naar je kennis en kwaliteiten.

Eindig je brief met een krachtige afsluiter, dit is namelijk het begin voor verder contact. Je mag hierbij best wat zelfvertrouwen tonen en wees niet te bescheiden. Vertel bijvoorbeeld dat je vertrouwen hebt in dat jij de persoon bent die ze zoeken en dat je graag verdere toelichting wilt geven in een mondeling gesprek. Voorkom zinnen waarin je hoopt of smeekt, dit drukt namelijk twijfel uit.

 

Tip 3: Maak een sollicitatiebrief niet te ingewikkeld

Wat erg belangrijk is, om in je achterhoofd te houden bij het schrijven van een sollicitatiebrief, dat je brief niet te ingewikkeld moet zijn. Recruiters ontvangen meestal tientallen sollicitaties. Zij hebben geen tijd om al deze sollicitaties aandachtig door te gaan lezen en is het voor hen dus fijn als je brief makkelijk te lezen is. Gebruik voornamelijk korte zinnen en deel de tekst op in alinea’s.

Wat betreft taalgebruik kun je nagaan of het bedrijf een informele of formele bedrijfscultuur heeft. Neem dit ook over in je brief. Dus als de stijl van een bedrijf formeel is kun je zelf dus ook het beste een formele toon aanhouden.

 

Tip 4: Toon enthousiasme en belangstelling

Als iemand jouw sollicitatiebrief leest, wil je natuurlijk dat deze persoon een positief beeld van jou krijgt. Zorg er daarom ook voor dat je negativiteit vermijdt in je brief. Toon in plaats hiervan enthousiasme en belangstelling.

Laat de lezer duidelijk merken dat je enthousiast bent over de functie en deze graag wil hebben. Wees natuurlijk niet al te overdreven, want dit komt ongeloofwaardig over.

 

Tip 5: Voorkom spelfouten

Het maken van spelfouten in een sollicitatiebrief is echt uit den boze! Tijdens het schrijven van de brief kun je een spelcheck functie gebruiken van het programma waar je in werkt. Als je klaar bent met schrijven, kun je de brief zelf nog een aantal keer doorlezen om fouten er uit te halen. Het helpt meestal ook om je brief hardop voor te lezen. Hiermee ontdek je fouten in de zinsopbouw die een spelcheck functie niet kan herkennen. Laat hierna je brief altijd voor de zekerheid nog eens door iemand uit je omgeving nalezen, voordat je deze definitief verstuurt.

 

Tip 6: Adresseer aan de juiste persoon

Voorkom blunders en richt je sollicitatiebrief echt tot de persoon die jouw brief krijgt. Meestal lees je onderaan een vacature aan wie de brief gericht moet zijn. Kun je nergens vinden wie de ontvanger is van jouw brief? Dan kun je de naam van de ontvanger opvragen door contact op te nemen met de werkgever. Hierbij komt ook nog eens het voordeel dat ze jouw naam dus herkennen in je brief, omdat je al eerder gebeld hebt.

Als je het ongemakkelijk vindt om te bellen kun je natuurlijk ook een standaard aanhef gebruiken, zoals ‘geachte heer/mevrouw’. Maar je begrijpt dat dit minder persoonlijk is.

 

Tip 7: Volg de instructies en inzendtermijn op

Hoe logisch dit misschien ook klinkt, soms gaat het verzenden van een sollicitatiebrief niet helemaal volgens de instructies. Dit is zonde, want zo wordt de sollicitatie meestal al niet eens in behandeling genomen. Kijk daarom goed in de vacature wat voor instructies er staan voor het reageren en de inzendtermijn. Bijvoorbeeld of je de brief moet verzenden via e-mail en naar welk adres dit dan moet.

In sommige gevallen moet je naast een sollicitatiebrief en cv ook extra documenten toevoegen, zoals referenties, een foto en soms zelfs een video. Houd hier rekening mee bij het solliciteren!

 

Schrijven maar!

Met behulp van deze tips weten we zeker dat je een ijzersterke sollicitatiebrief gaat schrijven. Mocht je op zoek zijn naar leuke vacatures dan helpen we je daar ook graag mee.