Wanneer je gaat solliciteren is dat vaak spannend. Hier kan je zelf al iets aan doen, door je zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit kan je onder anderen doen door je goed in te lezen in de organisatie en de functie waarvoor je solliciteert. Daarnaast is het handig om alvast na te denken over vragen die waarschijnlijk worden gesteld. Welk antwoord wil je dan geven? Door hier vooraf bij stil te staan zal je veel gemakkelijker uit je woorden komen tijdens het gesprek. Om je een handje te helpen lopen we de 13 meest gestelde vragen met je door, inclusief aanwijzingen voor de manier waarop je deze het beste kunt beantwoorden!
Deze 13 vragen kan je verwachten
Niet ieder sollicitatiegesprek is hetzelfde. De manier waarop het verloopt hangt heel erg af van het type bedrijf waarbij je solliciteert. Toch zijn er enkele vragen die bijna altijd in een bepaalde vorm worden gesteld. Deze hebben we hieronder weergegeven.
- Kan je iets over jezelf vertellen?
Vaak komt deze vraag als eerst. De kans is klein dat een verhaal over je huisdier of familie iets toevoegt. Vertel in plaats daarvan bijvoorbeeld over de dingen waar je je graag voor inzet, hoe je met problemen omgaat en wat je hebt geleerd in je loopbaan tot dusver. - Wat weet je van ons bedrijf?
Omdat je je goed hebt voorbereidt word je niet door deze vraag overvallen. Het is belangrijk dat je hier geen lijstje gegevens opnoemt, maar dat je vooral vertelt over het idee dat je hebt gekregen toen je je in het bedrijf aan het verdiepen was. - Waarom wil je bij ons werken?
Bij deze vraag komt je gemaakte huiswerk opnieuw goed van pas! Gebruik je kennis en denk goed na over hetgeen dat je heeft geïnspireerd om bij het bedrijf te solliciteren. Heb je misschien een project gezien waar je enthousiast van werd? Of zijn de doorgroeimogelijkheden voor jou erg interessant? - Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
Denk na over twee of drie voorbeelden waaruit jouw positieve eigenschappen naar voren kwamen. Zorg er bij je zwaktes voor dat je geen positieve zwakte benoemt, maar dat je eerlijk aangeeft waar er voor jou nog groei te behalen valt. Onthoudt vooral dat geen enkel mens perfect is. - Waarom ben jij geschikt voor de functie?
Geef op deze vraag antwoord met de belangrijke competenties voor de functie in je achterhoofd. Benoem talenten en ervaringen die daarbij passen, zodat jouw gesprekspartner het idee krijgt dat je goed bij de functie past. - Wat zijn jouw wensen op het vlak van salaris?
Je kunt hier eerlijk aangeven wat je gewend bent om te verdienen en waar je op hoopt. In bepaalde gevallen staat het salaris voor een bepaalde functie al vast, maar onderhandelen is (meestal) altijd mogelijk. Doe jezelf niet tekort, maar zet ook niet té hoog in. - Waarom moeten we jou aannemen?
In het ideale geval kan je een dergelijke vraag beantwoorden met een goed idee dat je hebt om het bedrijf waar je solliciteert verder te helpen. Geef in ieder geval oprecht antwoord en laat blijken dat je van plan bent om een mooie toegevoegde waarde te zijn binnen het bedrijf. - Op welke prestatie ben je het meest trots?
Je kunt hier iets persoonlijks benoemen, zoals bijvoorbeeld het beklimmen van een berg of het leren bespelen van een instrument. Ook kan je een professionele prestatie kiezen, zoals een lang project dat je succesvol hebt afgerond. - Hoe ga je met tegenslagen om?
Met deze vraag probeert je gesprekspartner erachter te komen of en op welke manier jij oplossingen zoekt, ook wanneer het even tegenzit. Zorg er daarom voor dat dit uit je antwoord blijkt! - Waarom heb je besloten je oude baan op te zeggen?
Bij deze vraag loont het ook om eerlijk te zijn. Let wel dat het afkraken van jouw oude, of huidige, werkgever de verkeerde signalen afgeeft. Mis je de uitdaging bij je huidige werk of zie je voor jezelf geen doorgroeimogelijkheden? Dit zijn zaken die je gewoon kan benoemen. - Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Dit is een erg lastige vraag als je daar nog nooit over na hebt gedacht. Het belangrijkste is dat je jezelf met het antwoord weet uit te dagen maar ook een antwoord kiest dat bij de functie past. Vraag daarom ook zelf na of er doorgroei- en opleidingsmogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Dit kan je dan koppelen aan jouw doel over 5 jaar. - Wat is jouw opzegtermijn?
Blader altijd, voor je op gesprek gaat, je huidige contract door. Hoeveel vrije dagen krijg je, wat is je exacte salaris maar ook wat jouw opzegtermijn is. Met deze vraag wordt vaak al aangegeven dat er interesse in jou is. Zorg dus dat je weet wat jouw opzegtermijn is. - Heb je nog vragen?
Bij deze vraag heb je de kans om jezelf van je goede kant te laten zien. Bedenk van tevoren een of meerdere vragen die je kan stellen waaruit nogmaals blijkt dat je oprechte interesse hebt in het bedrijf waar je solliciteert. Uiteraard kan je ook praktische vragen stellen over de vacature, mocht die nog niet helemaal duidelijk zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je minsten één vraag hebt gesteld voordat het gesprek is afgelopen!
Solliciteren met vertrouwen
We hopen dat het jou met deze aanwijzingen lukt om je extra goed voor te bereiden op je sollicitatie voor een vacature. Je zal merken dat je met een gedegen voorbereiding veel sterker in je schoenen staat. Mocht het gesprek dan toch niet helemaal lopen zoals je voor ogen had, dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan. Onthoudt dat het gesprek vooral dient om kennis te kunnen maken met jou als persoon en werknemer, dus geef zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen die er worden gesteld. Heel veel succes!