Nieuws
16 oktober, 2020

Elevator Pitch: Stappenplan + voorbeelden

Je hebt vast wel eens gehoord over een elevator pitch. Dit is een korte presentatie van ongeveer 60 seconden, waarin je jezelf voorstelt of bijvoorbeeld een product of dienst promoot. Een elevator pitch is bijvoorbeeld erg handig tijdens een sollicitatiegesprek of een borrel. Maar wat moet je nu precies zeggen tijdens zo’n pitch en hoe bereid je deze voor? Om je een eindje op weg te helpen, geven wij je graag een stappenplan met voorbeelden die je aan kunt houden. Lees dus snel verder!

 

Waarom is een elevator pitch handig?

Je denkt nu vast bij jezelf: ik ga toch nooit een elevator pitch gebruiken. Maar stel je even voor, je komt iemand tegen in een lift en je beseft ineens dat deze persoon de eigenaar is van een groot merk waar je zou willen werken. Dan is het zéker handig als je een kort en krachtig verhaal hebt, zodat je een goede eerste indruk kan achterlaten. Wie weet maak je zo’n goede indruk achter, dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek! Deze kans wil je dus niet missen.

Hiernaast is het voor meerdere situaties handig als je een verhaal achter de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan een netwerkborrel of een beurs en bedrijfsevenementen. De volgende stappen beschrijven precies hoe jij een killer pitch voorbereidt!

 

Stap 1: Weet wat je gaat vertellen

Voordat je de pitch gaat verzinnen, is het goed om eerst te bedenken wat je precies wil gaan vertellen. Schrijf dit vervolgens ook ergens op! Er zijn vier punten die in ieder geval terug moeten komen in je pitch. Dit is wie je bent, wat je kunt, wat je toevoegt én wat je wilt. Vertel bijvoorbeeld hoe oud je bent, waar je hebt gestudeerd en welke functie je nu hebt.

Verder kun je doorgaan met je kwaliteiten, vaardigheden én het benoemen van je ambities en de kansen waar je naar op zoek bent.

 

Stap 2: Wees concreet

Het is heel belangrijk om tijdens een pitch zoveel mogelijk te vertellen in een korte tijd. Het nadeel hiervan is dat je sommige punten niet goed benoemd of niet duidelijk uitlegt. Wees daarom altijd concreet tijdens je pitch! Dit houdt in dat je een situatie goed uitlegt en je duidelijk bent. Als je bijvoorbeeld wil uitleggen dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, zeg dan niet letterlijk “ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging”. Maar probeer dus de situatie uit te leggen door te zeggen “ik geef nu leiding aan twee mensen, maar het lijkt mij een leuke uitdaging om leiding te geven aan vijf mensen”.

 

Stap 3: Openingszin

Bij het pitchen is het belangrijk dat je gelijk de aandacht van iemand trekt en deze ook vast kan houden. Start je pitch daarom altijd met een openingszin. Je hoeft écht niet alle informatie over jezelf in een minuut te proppen, de pitch is er juist voor bedoeld om iemand nieuwsgierig te maken. Bedenk een pakkende openingszin of een grappige situatie die je hebt meegemaakt, waardoor je de aandacht trekt. Probeer niet te overdrijven natuurlijk, maar zeg bijvoorbeeld iets als “wat ik vorige week meemaakte…” of “valt het jou ook op dat…”.

 

Stap 4: Eindig met een vraag

Een goede afsluiting van je pitch is minstens net zo belangrijk als een sterke openingszin. Sluit je pitch daarom af met een vraag. Op deze manier zet je je gesprekspartner aan het denken en zul je dus nog vers in hun geheugen blijven. Een ander voordeel hiervan is dat je ongemakkelijke afsluiters en stiltes voorkomt. Vraag bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek naar hoe een werkdag eruit ziet of wat ze van jou verwachten.

 

Stap 5: Oefen een paar keer

Niet is zo ongemakkelijk als het presenteren van een verhaal dat je niet goed uit je hoofd weet. Oefen daarom je pitch meerdere keren! Je hoeft het niet letterlijk op te dreunen, maar zorg ervoor dat je precies weet wat je moet vertellen. Tijdens het oefenen kun je ook gelijk kijken hoelang je pitch duurt. Zet tijdens het oefenen de timer aan op je mobiel en begin met praten.

Is je pitch veel te lang? Dan zul je wat informatie moeten schrappen en écht tot de kern blijven van je verhaal. Is je pitch te kort? Probeer iets uitgebreider te vertellen. Doe het oefenen in een rustig tempo en probeer het verhaal zo vloeiend mogelijk uit je mond te laten komen.

 

Stap 6: Wees enthousiast

Enthousiasme werkt heel aanstekelijk. Tijdens een pitch wil je dus ook dat je gesprekspartner net zo enthousiast wordt van het verhaal als jij. Probeer daarom te letten op je uitstraling tijdens het pitchen. Wees vrolijk, positief en kom enthousiast over. Ook hier geldt: overdrijf niet te veel,  want dit kan ongeloofwaardig overkomen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het pitchen erg spannend vindt. In dit geval kun je proberen om tijdens je pitch een open houding aan te nemen met een glimlach op je gezicht. Zo zul je automatisch al enthousiaster overkomen in je verhaal.

 

Stap 7: Aan de slag!

Als het goed is heb je nu een beter idee over hoe je een goede pitch moet voorbereiden. Na een paar keer oefenen is het tijd om aan de slag te gaan. Blaas die CEO omver met je verhaal of laat een verpletterende indruk achter op de netwerkborrel. Wij wensen je veel succes!