Tips
10 november, 2020

Videosolliciteren als een eindbaas (7 tips)

Tegenwoordig werken veel mensen (deels) vanuit huis. Maar wat als je op zoek bent naar een nieuwe baan en ze vragen om een video sollicitatie? Aangezien deze manier van solliciteren nog niet voor iedereen bekend is, geven wij je graag een aantal tips hoe jij kan video solliciteren als een eindbaas!

 

Wat is video-solliciteren?

Allereerst vertellen we je graag eerst wat een video-sollicitatiegesprek precies inhoudt. Zoals de naam als zegt, is dit een sollicitatiegesprek dat via een videocall gehouden wordt. Dit gesprek wijkt in principe niet zoveel af van een face-to-face sollicitatiegesprek. Het is daarom voor bedrijven een perfecte manier om een sollicitant beter te leren kennen en visa versa! Bij VasteJob proberen we dit videogesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen door de sollicitant op zijn of haar gemak te stellen en er een interactief gesprek van te maken. Hiernaast maken wij heel eenvoudig gebruik van WhatsApp. Deze app is voor iedereen toegankelijk en bovendien ook gratis.

 

1.      Voorbereiding

Een goede voorbereiding is key. Dit geldt eigenlijk wel voor alles, maar zéker voor je sollicitatiegesprek. Verdiep je daarom van tevoren altijd goed in het bedrijf zelf en wat ze precies verwachten van een sollicitant voor een bepaalde functie. Lees de vacature goed door en zet voor jezelf op een rijtje wat jouw kernkwaliteiten zijn en waarom juist jij past bij deze functie. Hier mag je ook gerust je ervaring bij betrekken. Als je deze argumenten al voor jezelf klaar hebt liggen, wordt het gesprek zelf een eitje! Hiernaast ontstaat er op deze manier een gezonde dialoog, zonder dat je antwoorden aan het voorlezen bent. Zijn er bepaalde dingen nog niet helemaal duidelijk? Aarzel niet om deze vragen te stellen aan je gesprekspartner! Zo kom je geïnteresseerd en oprecht over.

 

2.      Testen apparatuur

Naast dat je jezelf hebt voorbereid op wat je gaat zeggen, is het ook wel handig als je zeker weet dat alle apparatuur werkt. Je zal namelijk geen goede indruk geven, als opeens je laptop uitvalt of je webcam niet aangaat. Check van tevoren dus goed of alles het doet! Dit wil ook zeggen dat je het programma test, waar het gesprek gaat plaatsvinden. Vaak is dit via WhatsApp, Skype, Zoom, Microsoft Teams of Google Hangouts. Zo word je zelf ook een beetje wegwijs binnen de software en zul je problemen en spanning tijdens het gesprek voorkomen. Verder is het verstandig om te controleren of je een goede internetverbinding hebt en of je camera en microfoon goed werken. Op de meeste laptops en computers kun je dit van tevoren testen. Als je liever een tablet gebruikt, zorg er dan voor dat deze stevig staat en niet kan trillen of omvallen. Het gebruiken van een smartphone raden we af, omdat dit vaak onprofessioneel overkomt.

 

3.      Locatie

Het voordeel van video-solliciteren is dat je overal kan gaan zitten waar je maar wilt. Dit is tegelijkertijd ook een valkuil, aangezien lang niet alle locaties geschikt zijn voor een videosollicitatie. Zo raden we het bijvoorbeeld af om thuis op de bank te gaan zitten en is een drukke ruimte ook niet erg verstandig. Zorg er in plaats daarvan voor dat je in een rustige ruimte zit, met weinig achtergrondgeluiden én waar je niet zo makkelijk gestoord kan worden. Het beste is om aan een tafel of bureau te gaan zitten op een vaste stoel. Als je op een stoel zit met wieltjes, kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je onbewust gaat draaien tijdens het gesprek. Dit is niet erg prettig om naar te kijken en kan zelfs zorgen voor irritatie bij je gesprekspartner.

 

4.      Uiterlijke verzorging

Probeer bij een videosollicitatie jezelf net zo aan te kleden en op te maken als dat je ook bij een gewone sollicitatie zou doen. Een virtuele sollicitatie is immers net zo serieus als een gewone sollicitatie. Het is dus wel van belang dat je een goede en professionele indruk achterlaat bij je gesprekspartners. Hiernaast zul je met een goede uiterlijke verzorging ook meer zelfvertrouwen uitstralen tijdens het gesprek. Houd er wel rekening mee dat sommige kleuren en printjes van kleding anders over kunnen komen op beeld. Streepjes en felle kleuren bijvoorbeeld, kunnen als storend worden ervaren. Dit zorgt namelijk voor een vreemd contrast op beeld.

 

5.      Lichaamstaal

Bij het achterlaten van een goede indruk, is je lichaamstaal erg belangrijk. Dit gaat tijdens een videogesprek nét even anders. Veel mensen hebben namelijk de neiging om veel naar hun beeldscherm te kijken in plaats van naar de camera, terwijl het juist belangrijk is om oogcontact te maken! Probeer daarom regelmatig in de camera te kijken en oogcontact te maken met je gesprekspartner. Verder is het goed om een actieve en open houding aan te nemen. Ga altijd rechtop zitten en probeer niet ver achterover te leunen of je hoofd te ondersteunen met je handen. Als je hier rekening mee houdt, kom je gegarandeerd zelfverzekerd over!

 

6.      Verbreek de verbinding

Als het gesprek zijn einde nadert en je je gesprekspartner vriendelijk hebt bedankt, is het tijd om de call af te sluiten. Het is hierbij belangrijk dat je checkt of de verbinding daadwerkelijk verbroken is! Zo werkt elk programma namelijk weer anders. Soms zorgt het wegklikken van het venster er niet voor dat het gesprek wordt beëindigd en kan je gesprekspartner je dus nog horen! Controleer daarom altijd of je niet nog op een bepaalde knop moet drukken om de verbinding te verbreken.

 

7.      Vervolgcontact

De sollicitatieprocedure tijdens tijden van Corona zal anders verlopen dan voorheen. Zo kan het langer duren voordat de potentiële werkgever een keuze heeft gemaakt en kunnen er ook andere factoren een rol spelen. Over het algemeen zul je na een aantal dagen wel antwoord krijgen van de recruiter. Meestal wordt tijdens het gesprek zelf ook besproken hoe het proces verder verloopt. Heb je toch nog vragen? Dan is het niet de bedoeling dat je de recruiter zelf gaat videobellen met het platform waar je ook je sollicitatiegesprek mee hebt gevoerd. In plaats hiervan kun je beter een mail sturen of het bedrijf via de vaste lijn even bellen.