Nieuws
5 november, 2020

Wat kan je vragen als startsalaris?

Als je eenmaal je diploma hebt behaald voor een opleiding waar je jarenlang voor hebt gestudeerd, is het tijd om het werkveld in te gaan. Dit is best spannend allemaal. Zo ga je beginnen met solliciteren en wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten bij je toekomstige werkgever. Maar hoe zit dit precies met het startsalaris? Je bent nieuw in de arbeidsmarkt, dus we kunnen ons goed voorstellen dat je niet goed weet wat je als startsalaris kan verwachten of mag vragen. Daar helpen wij je dan ook graag bij! In deze blog vertellen we je graag meer over een geschikt startsalaris voor diverse sectoren!

 

Onderhandelen

Vaak komt het onderwerp ‘salaris’ al aan bod tijdens je sollicitatiegesprek. Hier geeft de recruiter aan wat je ongeveer kunt verwachten qua salaris. Als dit niet aan bod komt, kun je er natuurlijk ook zelf naar vragen. We raden je aan om hier pas over te beginnen bij je tweede sollicitatiegesprek en niet bij je eerste kennismaking, waar zaken nog vrij algemeen worden besproken. Als je een salarisindicatie krijgt, mag je hier natuurlijk over onderhandelen. Het komt ook vaak voor dat de werkgever zelf aan je vraagt wat je voor salaris in gedachten hebt. Zorg er daarom voor dat je je verdiept in het bedrijf, de branche en wat voor een salaris ‘normaal’ is voor de functie. Tijdens het onderhandelen mag je best zelfverzekerd zijn over jouw marktwaarde, maar probeer natuurlijk wel realistisch te blijven.

 

Salarisindicatie per opleidingsniveau

Het startsalaris wat je mag vragen, hangt natuurlijk af van het soort werk dat je gaat doen en welke opleiding je hebt gevolgd. Om hier een beter beeld van te krijgen, beschrijven we hieronder per opleidingsniveau wat voor een startsalaris je mag verwachten.

 

Mbo-starter

Het mbo-leerniveau bestaat uit een aantal niveaus. Zo heb je mbo-niveau 1, 2, 3 en 4. Hiernaast kun je naast een voltijd studie ook een deeltijdstudie volgen. Als je voltijd studeert heb je een BOL-opleiding. Doe je werken en leren? Dan doe je een BBL-opleiding. Starters die in bezit zijn van een BBL-diploma hebben vaak al een baan. Voor hen is het onderhandelen dus ook een stuk makkelijker, omdat zij al een aantal jaar ervaring hebben. Wat betreft de niveaus, krijgt je met mbo-niveau 3 en 4 een hoger salaris, dan bij de overige niveaus. Zo heb je hier een gemiddeld salaris van €11 tot €15 per uur. Dit is natuurlijk per sector verschillend. Binnen de procestechniek kun je het hoogste loon verwachten, van €19,40. Hierna komen beroepen in de verpleging, verzorging, transport en de bouw met een gemiddeld uurloon van €13. Een gemiddeld maandsalaris ligt tussen de €1500 en €1800 bruto per maand.

 

Hbo-starter

Een hbo’er verdient als starter meestal rond de €1800 en €2500 per maand. Ook hier hangt dit af van het beroep dat je gaat doen. Vaak is het startsalaris hoger bij beroepen binnen de medische en economische sector dan in de technische of juridische sector. Een hbo-starterssalaris in de economische sector ligt ongeveer tussen de €2.300 en €2.500 bruto per maand. Ook verdienen verloskundigen en andere medische specialisten zeer goed met dezelfde indicatie. Binnen de technische sector of juridische sector kun je een startsalaris verwachten tussen de €1.800 en €2.200 bruto per maand. Beroepen binnen de taal, communicatie en kunst hebben gemiddeld het laagste startsalaris van ongeveer €1500 tot €2000 bruto per maand.

 

Wo-starter

Wat opvalt aan het startsalaris van een wo’er is dat er weinig verschil zit tussen de sectoren in vergelijking met de andere opleidingsniveaus. Beroepen met de hoogste startsalarissen vallen binnen de tandheelkunde, geneeskunde, dierengeneeskunde en de econometrie. Hierbij loopt het startsalaris soms wel op tot €3000 bruto per maand. Hierna komen beroepen binnen de juridische sector, waarbij een wo-starter gemiddeld tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand kan verdienen. Het startsalaris in de economische sector ligt ongeveer tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand en in de technische sector ongeveer tussen de €2.200 en €2.500 bruto per maand. Zo zie je dus dat hier niet veel verschil tussen zit. Net zoals bij hbo-starters, ligt het gemiddelde startsalaris van wo-starters in de taal, communicatie en kunst het laagst, met een indicatie van €2000 per maand. Dit komt onder andere doordat er simpelweg weinig geld omgaat in de sector en er meer aanbod is dan vraag.

 

Welke factoren beïnvloeden het startsalaris?

Als het goed is heb je nu een beter beeld gekregen over wat je zou kunnen vragen voor startsalaris. Zoals je hierboven hebt gezien, is je opleidingsniveau hierbij van belang. Over het algemeen geldt dat je met een hbo- of wo-opleiding meer salaris kan vragen dan bij een mbo-opleiding. Uiteraard zijn dit slechts indicaties en is het per bedrijf ook afhankelijk wat je mag vragen. Soms werken organisaties in salarisschalen en staat het salaris dus al vast. Het voordeel hiervan is wel dat je meteen weet wat je gaat verdienen en hoeveel je per schaal omhoog gaat in je salaris. Hiernaast zijn er ook nog een aantal factoren waardoor je in salaris omhoog kan gaan. Dit is natuurlijk het geval als je al veel werkervaring hebt, door bijvoorbeeld stages of baantjes tijdens je studie. Maar bijvoorbeeld ook door trainingen en cursussen, waardoor je je hebt gespecialiseerd in bepaalde facetten van het vak. Vermeld dit ook vooral op je CV! Dit zal alleen maar een positieve invloed hebben op je sollicitatieproces.