We kennen allemaal wel de meest bekende arbeidsvoorwaarden zoals het salaris en de werktijden. Deze voorwaarden vallen onder de primaire arbeidsvoorwaarden en zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Deze voorwaarden zijn voor jou als werknemer waarschijnlijk erg belangrijk, aangezien dit mede bepaalt waarom je bij een organisatie in dienst bent.
Naast deze primaire arbeidsvoorwaarden is het ook belangrijk om goede secundaire arbeidsvoorwaarden vast te leggen. Hierover kun je vaak onderhandelen met de werkgever, wat jou mooie voordelen kan opleveren op korte of lange termijn. Maar wat houdt dit precies in? En wat is er allemaal mogelijk? Wij leggen het je graag uit!
Primaire versus secundaire arbeidsvoorwaarden
Voordat we dieper ingaan op de secundaire arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen deze twee. In principe kun je primaire arbeidsvoorwaarden zien als de basis van je arbeidsovereenkomst. Het omvat informatie waar jij afspraken over maakt met je werkgever.
Denk hierbij aan je salaris, arbeidsduur, werktijden en vakantiedagen. Deze voorwaarden zijn over het algemeen wettelijk vastgelegd of staan in de cao van de branche waar je in werkt. Secundaire arbeidsvoorwaarden daarentegen zijn voorwaarden die je boven op de primaire arbeidsvoorwaarden afspreekt. Het is als het ware een extraatje om een functie nóg aantrekkelijker te maken.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn echter niet verplicht, maar bij veel organisaties is het wel gebruikelijk om deze vast te leggen.
Wat valt onder secundaire arbeidsvoorwaarden?
Onder secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen tal van afspraken vastgelegd worden. Dit kan variëren van vervoer, zoals een auto van de zaak, pensioensregeling, reiskostenvergoeding of vergoeding van bedrijfskleding. De meest voorkomende secundaire voorwaarden zetten we hieronder voor je op een rij:
Extra inkomen
Vaak betreft het extra inkomen een dertiende maand, bonussen, provisie of toeslagen. Als jij je werk goed doet, wordt dit dus extra beloond door de werkgever. Ook hebben veel werkgevers een regeling waarin ze winstdeling of een eindejaarsuitkering in hun cao of arbeidsvoorwaarden hebben vastgesteld.
Verlof
Er zijn ontzetten veel soorten verlof. Meestal krijg je naast de primaire voorwaarden ook extra vakantiedagen boven op de wettelijke cao, atv-dagen, verlof bij verhuizingen of ouderschapsverlof. Hierbij krijg je bij een aantal gevallen een financiële bijdrage van de overheid of je werkgever.
Flexibiliteit
Veel werkgevers bieden werknemers de kans om een aantal dagen thuis te werken, wanneer dit mogelijk is. Dit wordt ook vastgelegd onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Verder kun je bij flexibiliteit denken aan kinderopvang of het flexibel inplannen van je werkrooster.
Scholing
Veel organisaties vergoeden volledig of gedeeltelijk een studie voor de werkgever. Zo krijg je als werknemer de kans om gedurende de arbeidsovereenkomst verschillende trainingen, coaching trajecten en opleidingen te volgen om je kennis extra bij te spijkeren.
Extra middelen
Hierbij kun je denken aan elektronische apparaten, zoals een telefoon, tablet of laptop van de zaak waar jij op kan werken. Maar dit kunnen ook afspraken zijn omtrent maaltijd vergoedingen voor bij de lunch of korting bij de bedrijfsbar.
Wanneer bespreek je secundaire arbeidsvoorwaarden?
Zoals hiervoor aangegeven, kun jij als werknemer onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is een ongeschreven regel dat het niet heel netjes is om hierover te beginnen tijdens je sollicitatiegesprek, mits de werkgever er zelf over begint natuurlijk.
In principe bespreek je tijdens een tweede (en in enkele gevallen een eerste) sollicitatiegesprek de primaire arbeidsvoorwaarden en kun je de secundaire arbeidsvoorwaarden bespreken als je weet dat je de baan hebt gekregen. Natuurlijk kun je ook in de tussentijd dat je in dienst bent met je werkgever het gesprek aangaan als je iets mist of iets wil veranderen. Meestal kan de overeenkomst dan aangepast worden.
Realiseer je natuurlijk wel dat werkgevers vaak gebonden zijn aan wettelijke financiële beperkingen. In plaats van onderhandelingen op het gebied van geld en financiën, kun je ook je voordeel halen uit afspraken omtrent je carrièreloopbaan en ontwikkeling.