Tips
8 januari, 2020

De 11 Do’s en Don’ts tijdens jouw sollicitatiegesprek

Solliciteren, of het nu voor een stage is of een fulltime baan, het blijft spannend! Je wil natuurlijk een zo goed mogelijke indruk achterlaten, zodat jij de baan krijgt. Maar wat moet je wel zeggen en wat kun je beter voor je houden? Wij vertellen je graag wat je wel én vooral niet moet doen tijdens jouw sollicitatiegesprek! Lees daarom deze 11 tips als voorbereiding op je sollicitatie.

 

Wees op tijd

Zoals je misschien eerder hebt gehoord: beter te vroeg dan te laat. Te laat komen op je sollicitatiegesprek is echt een NO-GO. Natuurlijk kun je er soms niets aan doen, helemaal als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Probeer daarom extra tijd in te calculeren voor je reis er naartoe.

Veel te vroeg aankomen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Het beste is om ongeveer 10 minuutjes van te voren binnen te komen. Merk je dat het je niet gaat lukken om op tijd te komen? Dan kun je het beste even bellen om je situatie uit te leggen, zodat je samen tot een oplossing kunt komen. Zorg er dus ook voor dat je altijd het telefoonnummer en de naam van je contactpersoon hebt.

 

Blijf jezelf

Het is heel verleidelijk om jezelf anders voor te doen om een zo goed mogelijke indruk van jezelf achter te laten. Maar doe dit vooral niet! Hier heb je uiteindelijk alleen maar jezelf mee. Benadruk tijdens het gesprek je sterke kanten en wees positief over je zwakke punten. Zo laat je zien dat je je bewust bent van je verbeterpunten en bereid bent om hieraan te werken.

Pas wel op dat je niet gaat overdrijven of opscheppen over je sterke kanten, zo kun je arrogant over komen.

 

Neem een goede houding aan

Een goede houding wil zeggen dat je toegankelijk overkomt en een open houding aanneemt. Ga dus niet onderuit gezakt zitten met gekruiste armen en een ongeïnteresseerde blik. Neem in plaats daarvan een actieve houding aan en leg je handen voor je op tafel. Hierbij is het ook belangrijk dat je bewust bent van het volume van je stem. Praat rustig en duidelijk. Een zachte stem kan suggereren dat je onzeker bent en dit is natuurlijk niet het beeld dat je wilt overbrengen.

 

Blijf beleefd

Wees tijdens, maar ook vóór het gesprek, beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt. Alles wat je zegt kan namelijk weer terechtkomen bij de recruiter of je gesprekspartner. Stel jezelf altijd netjes voor bij binnenkomst en vergeet niet te glimlachen. Geef je gesprekspartner een stevige handdruk en groet hem of haar, indien mogelijk, bij naam. Tijdens het gesprek kun je de gesprekspartner het beste aanspreken met ‘u’, totdat er duidelijk aangegeven wordt dat je ook ‘je’ mag zeggen.

 

Durf vragen te stellen

Naast dat je alle vragen beantwoordt tijdens het gesprek, is het ook belangrijk om zelf vragen te stellen. Zo kom je sterk over en zorg je ervoor dat de werkgever jou wil in plaats van andersom. Ook laat je hiermee zien dat je je hebt verdiept in de vacature en het bedrijf.

Hiernaast is het stellen van vragen voornamelijk voor jezelf handig, aangezien je er zo achter kan komen of het bedrijf wel of niet bij je past. Aan het eind van het gesprek kun je vragen wat de vervolgprocedure is en wanneer je uitslag krijgt.

 

Probeer niet te veel te bewegen

Wanneer je hebt plaatsgenomen op je stoel, probeer dan geen zenuwachtige bewegingen te maken door met je benen te tikken of rondjes te draaien. Wees je dus bewust van je lichaamstaal. Het helpt altijd om beide voeten naast elkaar op de grond te houden.

Weet je van jezelf dat je tijdens spannende momenten aan een elastiekje gaat zitten of heel de tijd gaat klikken met een pen? Zorg er dan voor dat je tijdens het gesprek hier niet mee in aanraking komt en laat deze attributen dus thuis. Hetzelfde geldt voor aan je gezicht of haar zitten. Hiermee leid je alleen maar je gesprekspartner af.

 

Blijf positief

Hoe zou jij je voelen als je gesprekspartner constant negatief praat? Juist, hierdoor ga je jezelf ook negatief voelen. Blijf daarom altijd positief tijdens je sollicitatiegesprek. Óók over je vorige baan of werkgever! Ondanks dat dit een absolute ramp was en je blij bent dat je daar weg bent, zeg hier niets over tijdens je sollicitatiegesprek. Werknemers willen namelijk niet de indruk krijgen dat jij ook zo over hen kan gaan praten. Zeg daarom liever dat je veel geleerd hebt, maar nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

 

Eet geen kauwgom

Hoewel het natuurlijk handig is als je een frisse adem hebt, is het niet netjes om kauwgom in je mond te houden tijdens een sollicitatiegesprek. Neem in plaats daarvan een pepermuntje of een ander verfrissend snoepje. Wil je toch een kauwgompje nemen? Houd er dan rekening mee dat je deze weggooit voordat het gesprek begint.

 

Begin niet over het salaris en secundaire voorwaarden

Vraag tijdens je eerste gesprek nooit naar het salaris wat je gaat verdienen. Net zoals het bespreken van secundaire voorwaarden, hoort dit beter thuis in een tweede gesprek. Natuurlijk ben je hier nieuwsgierig naar, maar je wilt ook niet overkomen als een geldwolf. In de meeste gevallen begint je gesprekspartner hier zelf over, dus probeer dit eerst even af te wachten.

 

Zet je telefoon uit

Dit betekent ook écht uit en niet op trilstand. Het is erg storend als midden in het gesprek je telefoon afgaat. Hiernaast kom je zo erg onprofessioneel over en wek je de indruk dat het sollicitatiegesprek niet zo’n grote prioriteit voor je is. Je telefoon kan beter helemaal niet in het zicht zijn. Doe deze daarom vóór het gesprek nog in je tas en raak deze pas weer aan als je naar buiten loopt.

 

Draag gepaste kleding

Een eerste indruk achterlaten begint onder andere bij je outfit. Ga je voor een casual look of toch liever strak in het pak? Dit hangt af van het soort bedrijf waarbij je solliciteert. Als het een formeel bedrijf is, kun je beter ook netjes gekleed gaan.

Bij speelse en informele bedrijven, kun je ook wat losser zijn in je kledingkeuze. Zolang je er maar verzorgd uitziet en laat zien dat je tijd hebt besteed aan je outfit.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Hopelijk heb je met onze Do’s en Dont’s genoeg inspiratie opgedaan om jouw sollicitatiegesprek met vertrouwen tegemoet te gaan. Bij het bekijken van online vacatures en de functie kan je vaak al achterhalen in wat voor soort setting je terecht gaat komen. Wij wensen je veel succes tijdens jouw sollicitatiegesprek!