Tips
5 mei, 2020

Hoe verloopt een tweede sollicitatiegesprek

Je hebt het eerste sollicitatiegesprek achter de rug en je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek. Gefeliciteerd! Ook hiervoor is een goede voorbereiding essentieel, aangezien er meerdere kandidaten doorgaan en dit je kans is om jezelf nog meer te bewijzen. Om een inzicht te krijgen in wat je precies kunt verwachten, vertellen wij je graag hoe een tweede sollicitatiegesprek verloopt en hoe je jezelf kan voorbereiden.

 

Gebruik voorbeelden uit de praktijk

In een tweede sollicitatiegesprek heb je over het algemeen een andere gesprekspartner en zal je meer de diepte ingaan. Het kan zijn dat je een aantal vragen krijgt die je ook in het eerste gesprek al hebt moeten beantwoorden, maar over het algemeen zal je meer open vragen krijgen die gaan over je werkervaring en je geschiktheid voor de betreffende functie. Deze vragen zijn gerichter en zal je dus goed moeten onderbouwen met een motivatie. Denk bijvoorbeeld aan vragen waarbij je een voorbeeld moet noemen van een situatie bij een voorafgaande baan.

Dit kunnen situaties zijn omtrent het oplossen van conflicten en wanneer je bijvoorbeeld leiderschap hebt getoond. Voordat het tweede gesprek plaatsvindt, is het dus handig om de vacature nog eens goed doorlezen en te kijken naar de kwaliteiten waar ze naar op zoek zijn. Deze kwaliteiten, mits je hierover beschikt natuurlijk, kan je verwerken in je antwoorden, waarmee je laat zien waarom ze jou moeten kiezen voor de functie.

 

Goede voorbereiding is het halve werk

Met een goede voorbereiding voel je je zekerder tijdens het tweede gesprek en is de kans kleiner dat je voor verrassingen komt te staan. Het is natuurlijk vervelend als je even vastloopt omdat je niet op een antwoord kan komen. Om te beginnen kun je verder bouwen op informatie dat besproken is in het eerste gesprek. Als het goed is heb je hier een betere indruk gekregen van de organisatie en de functie. In het tweede gesprek kan je dus beter aangeven waarom jij denkt dat je de beste kandidaat bent. Ga voor jezelf na wat de kernpunten en hoogtepunten waren die besproken werden in het eerste gesprek.

Ook vragen die ze toen hebben gesteld, kun je voor jezelf nog eens goed oefenen met een nóg sterker en uitgebreider antwoord. Naast het evalueren van het eerste gesprek, kan je jezelf nog eens goed verdiepen in de bedrijfscultuur, missie en visie van je potentiële werkgever. Breng dit duidelijk in kaart en bedenk vervolgens waarom jij een waardevolle aanwinst zou zijn. Hierbij kun je weer de kwaliteiten die ze vragen voor de functie combineren met de identiteit van de organisatie.

 

Bedenk en stel zelf vragen

Nu je meer inzicht hebt in de organisatie en de functie, zal je wellicht zelf nog vragen hebben waar je tijdens het eerste gesprek niet aan hebt gedacht. Sterker nog, dit wordt alleen maar gewaardeerd. Noteer voor jezelf alles waar je nog meer informatie over wilt hebben en vraag hiernaar in het tweede gesprek. Naast dat je een goede indruk wilt achterlaten, wil je zelf natuurlijk ook een goed beeld krijgen van de functie en het bedrijf. Een tweede gesprek is daarom een goede kans om er achter te komen of jij je fijn voelt bij de organisatie en of de functie bij jou past. Hiernaast laat dit ook zien dat je gemotiveerd en geïnteresseerd bent.

Voor vragen kun je denken aan onderwerpen zoals de werksfeer, doorgroeimogelijkheden, uitdaging van de functie, professionele ontwikkeling etc.

 

Arbeidsvoorwaarden

Voor sommige bedrijven is een tweede sollicitatiegesprek ook het moment om de arbeidsvoorwaarden te bespreken. Denk hierbij aan het salaris en secundaire voorwaarden zoals reiskostenvergoeding, auto van de zaak en pensioenregeling. De recruiter begint hier meestal zelf over, dus wacht dit moment eerst even af. Bedenk daarom ook van tevoren voor jezelf wat voor salaris je in gedachten hebt. Het kan zomaar zo zijn dat je wordt gevraagd om een voorstel te doen.

Mochten ze er niet zelf over beginnen, kun je toch het beste nog even wachten met hiernaar vragen totdat je zeker weet dat je een goede kans hebt om aangenomen te worden. Wil je toch zo snel mogelijk hiernaar vragen? Het is geen regel dat het niet mag tijdens het tweede sollicitatiegesprek en het is je goed recht om hier duidelijkheid in te krijgen. Kijk in dit geval hoe het gesprek verloopt en probeer een goed moment uit te kiezen.