Het is vaak een gevoelig onderwerp tijdens een sollicitatiegesprek: het salaris wat je gaat verdienen. Te vroeg hiernaar vragen kan ervoor zorgen dat de potentiële werkgever denkt dat geld het enige is wat je motiveert. Natuurlijk is geld niet het allerbelangrijkste, maar onbelangrijk is het ook zeker niet. Het is logisch dat je van tevoren wil weten wat je te wachten staat en wat je gaat verdienen. Maar hoe en wanneer kan je hier het beste over beginnen? Wij geven je graag een aantal tips.
Begin pas over geld als je veilig zit
Hoe nieuwsgierig je ook bent, het is af te raden om tijdens het eerste sollicitatiegesprek al over het salaris te beginnen. Ook in een eventueel tweede of vervolg gesprek kan je dit gespreksonderwerp beter vermijden. In plaats hiervan kan je beter eerst afwachten tot dat je in een “veilige” positie terecht komt en je een goede kans hebt om aangenomen te worden. Tijdens het eerste en tweede gesprek kan je natuurlijk wel vragen stellen over de bedrijfscultuur, collega’s en de betreffende functie. Soms komt het salaris dan vanzelf ter sprake. Vind je het niet prettig om zelf over het salaris te beginnen? Wacht in dit geval af totdat de recruiter erover begint. Hier zal toch ooit een keer over gesproken moeten worden.
Kijk wat anderen verdienen
Om inzicht te krijgen in wat je ongeveer gaat verdienen, kan je van tevoren vast op onderzoek uitgaan op het internet. Er zijn tal van online salariskompassen te vinden, die laten zien wat jij met jouw functie zou moeten verdienen. Dit is natuurlijk slechts een indicatie, maar zo heb je in ieder geval vast een idee. Het salaris is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hiernaast zou je ook in je netwerk na kunnen gaan wie vergelijkbare functies hebben. Bijvoorbeeld bij collega’s en oud-studiegenoten.
Wees realistisch
In sommige gevallen wordt aan jou gevraagd wat voor salaris je in gedachten hebt. Het is dus goed om van tevoren voor jezelf na te gaan wat jij een passend salaris vindt. Probeer hierbij natuurlijk wel realistisch te blijven. Het salaris moet passen bij je opleidingsachtergrond, functie en ervaring. Voorkom dat je je eigen glazen ingooit en probeer dus niet te hoog of te laag in te zetten. Geef hierbij aan waarom jij denkt dat dit een passend salaris is en dat jij voldoet aan de kwalificaties. Het is ook een optie om de vraag terug te kaatsen, door te vragen aan wat voor een salaris zij zelf zaten te denken. Zij weten immers welke verantwoordelijkheden en taken bij de functie horen en kunnen daarom misschien een betere inschatting maken van het salaris. Op basis daarvan heb jij een richtlijn of jouw eigen inschatting goed zat of niet.
Onderhandelen
Bij veel bedrijven ligt het startsalaris al vast en valt er niet veel te onderhandelen. Vooral bij functies waarbij het salaris afhangt van een bepaalde schaal. Bedrijven kunnen natuurlijk niet zomaar onder of boven een bepaalde schaal gaan zitten. Toch zijn veel bedrijven redelijk flexibel en vragen zij je zelf om een bod te doen. Noem nooit meteen het bedrag wat je wilt verdienen, maar ga er iets boven zitten. Probeer hierbij goed aan te voelen of er veel onderhandelingsruimte is. Zo kan je samen tot een geschikt compromis komen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook belangrijk
Naast het salaris is het ook belangrijk om te weten of je beschikt over reiskostenvergoeding, pensioen, studiekostenregeling, auto van de zaak, dertiende maand en doorgroeimogelijkheden in het salaris. Probeer dus niet te veel te focussen op enkel het salaris, maar ook de bijkomende arbeidsvoorwaarden. Ook bij dit soort zaken kan je onderhandelen. Soms kunnen deze secundaire arbeidsvoorwaarden juist prima dienen ter compensatie, voor als het salaris lager uitvalt dan je in de eerste instantie had gehoopt.