Je doet veel moeite voor een goede brief in de hoop dat je wordt aangenomen. Soms zit je lang in spanning te wachten voordat je een reactie terug krijgt. Het is dan ook extra vervelend als dit een reactie is waar je niet op had gehoopt en je bent afgewezen voor de functie. Hoewel het even zuur is, geven wij je graag de geruststelling mee dat die ideale baan echt wel komt! Hiernaast kan je een afwijzing ook omdraaien naar iets positiefs. Hoe je kan omgaan met een afwijzing op jouw sollicitatie, lees je hier.
Feedback vragen
Als je bent afgewezen voor een functie, zit je waarschijnlijk met veel vragen in je hoofd. Was mijn brief niet goed? Mis ik competenties? Lag het aan mijn CV? Onze tip: Probeer het niet al te persoonlijk op te vatten. Een bedrijf kan tientallen sollicitaties krijgen op een functie, waarbij ze misschien niet eens de tijd genomen hebben om die van jou te lezen. Soms krijgen andere kandidaten automatisch al voorrang, zoals een interne kandidaat. Hier had jij dus al weinig aan kunnen doen.
Was de baan echt heel leuk en wist je zeker dat jij de perfecte persoon was? Dan kun je altijd het bedrijf benaderen en vragen of je feedback zou kunnen krijgen. Wellicht kom je achter een aantal verbeterpunten en zo kun je de zaak ook voor jezelf laten rusten.
Feedback gebruiken als leerproces
Vaak komt het voor dat een bedrijf je een persoonlijke mail stuurt of je even belt om te vertellen dat je het niet geworden bent. Over het algemeen vertellen ze ook waarom niet. Het kan ook zo zijn dat je een standaard mail krijgt met redenen waar je persoonlijk eigenlijk niets aan hebt. Net zoals bij het vorige punt, kan je vragen om feedback. De verkregen feedback kun je ook positief opvatten als leerpunten voor de toekomst.
Als je weet waar je op bent afgekeurd kun je dit weer meenemen in een volgende sollicitatieprocedure. Zie het als een ervaring waar je veel van hebt geleerd.
Positiviteit is key
Natuurlijk is het erg balen als je bent afgewezen voor een functie. In het begin mag je ook best teleurgesteld zijn, maar pas op dat je niet in een negatieve spiraal gesleurd wordt. Afgewezen worden tijdens het solliciteren hoort er nu eenmaal bij en het overkomt iedereen wel eens. Echt waar! Probeer positief te blijven en door te gaan met zoeken.
Vraag bijvoorbeeld ook aan je eigen netwerk of zij om zich heen willen kijken. Wie weet kennen zij wel iemand die jou kan helpen aan een droombaan. Blijf hiernaast altijd beleefd en geef de werkgever niet de schuld bij een afwijzing. Ze kunnen altijd nog belangrijk zijn voor je netwerk en je wil niet je kansen verpesten bij andere potentiële werkgevers.
Hoe nu verder?
Nadat je bent afgewezen kun je voor jezelf opschrijven wat je precies wil veranderen aan je strategie. Ontdek bijvoorbeeld je talenten. Wellicht zijn er nog veel meer dingen waar jij goed in bent, wat je niet eens door hebt. Als je dit zelf niet zo goed kunt inschatten, kun je dit ook vragen aan mensen uit je omgeving. Denk aan vrienden, familie, maar ook oud collega’s waar je intensief mee samen werkte. Hiernaast kun je een loopbaanadviseur inschakelen. Zo krijg je meer inzicht in jouw kwaliteiten en mogelijkheden.
Een loopbaanadviseur kijkt kritisch met jou naar je sollicitatiebrief en CV. Ook kunnen zij je tijdens het proces adviseren en helpen waar nodig. Misschien haal je hier belangrijke tips uit die je mee kan nemen voor een volgend sollicitatiegesprek.
Als je op zoek bent naar een droombaan kunnen we jou altijd helpen door onze verschillende openstaande vacatures. Wie weet zit er ook wat leuks voor jou tussen.