13 juli, 2020

Zo maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan

Als het aankomt op je persoonlijke ontwikkeling ben je nooit uitgeleerd. Of dit nu gaat om het specialiseren binnen een bepaald vakgebied of het aanleren van compleet nieuwe ambities, het kan geen kwaad om je doelen eens onder de loep te nemen. Maak daarom een persoonlijk ontwikkelingsplan, waarin je beschrijft welke competenties je al beheerst en welke vaardigheden wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Meer weten? Wij vertellen je graag hoe jij een sterk persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt!

 

Waarom een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Je vraagt je vast af: waarvoor heb ik dan een persoonlijk ontwikkelingsplan nodig? Een persoonlijk ontwikkelingsplan heb je niet nodig voor één specifiek moment, het kan namelijk voor meerdere situaties heel handig zijn. Zo kun je met een persoonlijk ontwikkelingsplan je (toekomstige) werkgever laten zien wat jouw sterke punten zijn, waar je nog kunt groeien en niet geheel onbelangrijk, waarom jij een goede toevoeging bent voor een bepaalde functie binnen de organisatie.

Veel werkgevers stimuleren met een persoonlijk ontwikkelingsplan hun werknemers om door te blijven leren. Ook komt het wel eens voor dat scholen en stagebedrijven hun studenten een persoonlijk ontwikkelingsplan laten maken. Op deze manier kun je er namelijk achter komen of jij op je plek zit binnen een bepaalde studierichting of branche.

 

Persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen

Er zijn veel verschillende vormen en voorbeelden van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Er is geen vaste richtlijn waar je je aan kunt houden. Toch zijn er een aantal onderdelen die in elk persoonlijk ontwikkelingsplan terugkomen, namelijk:

 

Analyse
Aan het begin van je persoonlijk ontwikkelingsplan analyseer je je huidige situatie. Misschien ben je al een tijdje aan het werk of zit je in de eindfase van je studie. Schrijf in het analyse gedeelte van het ontwikkelingsplan wat je leuk vindt aan je baan of studie en wat je minder leuk vindt. Onderzoek waar je energie van krijgt en zie dit als een basis om verder door te groeien.

 

Ontwikkelingsdoel
Na het analyse gedeelte heb je als het goed is een beter beeld gekregen van je huidige situatie en waar je graag naartoe zou willen in de toekomst. Hiervoor ga je vervolgens ontwikkelingsdoelen voor opstellen. Probeer hierbij na te gaan waar jij jezelf ziet binnen één, twee of bijvoorbeeld vijf jaar. Kijk hierbij naar jouw ideale droombaan en wat er voor nodig is om op zo’n positie terecht te komen.

 

Doel werkgever
Als je al in dienst bent bij een organisatie en je maakt een persoonlijk ontwikkelingsplan, betrek dan ook de doelen van je werkgever in het ontwikkelingsplan. Elke organisatie heeft wel een missie en een visie waar jij als werknemer aan bij kan dragen. Ga voor jezelf na in hoeverre jij als werknemer de organisatie dit kan helpen bereiken en aan welke competenties je eventueel nog kan werken.

 

Stappenplan
Nu je een beter beeld hebt over je ideale toekomstsituatie, is het tijd om concrete stappen te beschrijven, waarmee jij je doelen zult bereiken. Dit kun je doen door je doelen SMART te maken. Dit betekent specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Hierdoor voorkom je vage doelstellingen die je moeilijk te behalen zijn.

Stel jezelf hierbij vragen zoals: wat wil ik bereiken? Wanneer wil ik dit bereiken? Wie is er bij betrokken? Enzovoorts. Zo kom je tot gerichte doelstellingen die je SMART kunt maken.

 

Evalueren

Nadat je een persoonlijk ontwikkelingsplan hebt opgesteld, is het belangrijk om je voortgang regelmatig te evalueren. Zo kun je samen met je werkgever of studiebegeleider kijken aan het eind van de gestelde termijn welke stappen je hebt gezet en wat dit heeft opgeleverd. Bespreek welke doelen je hebt behaald en of doelen nog moeten worden aangescherpt.

Evalueren kun je natuurlijk in je eentje doen, maar in de praktijk blijkt dat je beter gemotiveerd blijft als je aan iemand vraagt of diegene je voortgang kan coachen. Dit motiveert je om stappen te blijven zetten en je te houden aan gestelde deadlines.