Nieuws
18 juni, 2020

Is werken in de techniek iets voor jou?

De technische branche wordt gezien als één van de grootste branches om in te werken. Techniek is eigenlijk overal wel te vinden. Of het nu gaat om computers en systemen waar we mee werken of auto’s waar we in rijden. De wereld van techniek staat nooit stil en is inmiddels zo’n grote rol gaan spelen dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen.

Het voordeel hiervan is dat organisaties altijd wel op zoek zijn naar technische specialisten en er dus altijd vacatures beschikbaar zijn. Wil je weten of werken in de techniek misschien iets voor jou is? Lees dan snel verder!

 

Mooi toekomstperspectief in de techniek

Het voordeel van het werken in de technische branche is dat er een groot toekomstperspectief inzit. De werkgelegenheid in de technische branche is de afgelopen drie jaar flink gestegen en blijft maar doorgroeien! Als je je technische opleiding hebt afgerond, ben je dus ook vrijwel zeker van een plek in de arbeidsmarkt. Dit komt naast alle technologische ontwikkelingen ook door vergrijzing.

Doordat veel ouderen nu stoppen in de technische branche, wordt er in 2020 een piek verwacht in het tekort aan technische vakmensen. Daarom zijn er in Nederland nu veel beschikbare vacatures voor de technische branche.

 

Soorten functies in de technische sector

Als je gaat werken in de technische branche, kun je terecht komen bij veel verschillende bedrijfstakken met uiteenlopende werkzaamheden. Doordat de branche zo breed is, zijn er ook veel verschillende soorten vacatures te vinden.

Op onze website kun je filteren op het soort vakgebied waar je graag in zou willen werken. Denk bijvoorbeeld aan elektrotechniek of installatietechniek. Hier vind je onder andere vacatures voor engineer, consultant, installatiemonteur, service- en onderhoud monteur, beveiligingsmonteur en projectcoördinator. Zoals je ziet lopen de banen dus uiteen van werkvoorbereider, uitvoerder en projectleider.

 

Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider houd je je vooral bezig met het opstellen van een goede planning, inclusief personeelsbezetting en het verzorgen van beschikbare materialen.

 

Uitvoerder

Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor het nemen van leiding op de bouwlocatie zelf en zorg je ervoor dat de planning goed wordt uitgevoerd.

 

Projectleider

Hiernaast ben je als projectleider het aanspreekpunt voor klanten, ben je verantwoordelijk voor het in de gaten houden van de planning en het budget en kom je waar nodig met oplossingen.

 

Goed salaris in de techniek

Naast dat je dus makkelijk een baan kan vinden in de techniek, krijg je binnen deze sector ook nog eens goed betaald. Dit is mooi meegenomen dus! In 2018 zijn de meeste salarissen binnen de techniek gestegen met maar liefst €400 euro per maand. Natuurlijk is het salaris wel afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd. Meestal moet je beschikken over een hbo/wo opleiding, maar er is ook grote vraag naar afgestudeerde mbo’ers.

Het aantal jaren werkervaring speelt hierbij ook een belangrijke rol. Vaak mag je tijdens je studie al stage lopen, waardoor je al wat praktijkervaring hebt opgedaan op het moment dat je op zoek bent naar een vaste baan. Ook is de grootte van het bedrijf, over hoeveel mensen je de leiding hebt én hoe groot budgetten zijn, belangrijk in het bepalen van je salaris. Hierbij is het dus lastig om een indicatie te geven van een vast salaris, maar over het algemeen kun je ervan uit gaan dat je bij een startersfunctie als engineer €1950 euro bruto per maand verdiend, wat met werkervaring kan oplopen tot €3500.

Kijk daarom altijd kritisch bij welk bedrijf je wil gaan werken, dit kan nogal bepalend zijn voor je salaris. Aangezien de vraag naar technische professionals zo groot is, zit je wel in een positie waarbij je goed kunt onderhandelen over het salaris en eventuele andere arbeidsvoorwaarden.