Tips
3 augustus, 2020

Waar moet je rekening mee houden bij een open sollicitatie

Als je op zoek bent naar een baan, is het meest voor de hand liggend dat je reageert op een openstaande vacature voor een functie. Deze vacatures kun je vinden op verschillende websites, via uitzendbureaus of via je eigen netwerk. Maar in sommige gevallen vind je een bedrijf waar je jezelf wel graag ziet werken, alleen hebben ze geen openstaande vacatures. Je kunt in dit geval het bedrijf benaderen door middel van het sturen van een open sollicitatie. Maar hoe pak je zo’n open sollicitatie aan? Je leest het hier.

 

Kenbaar maken

Soms denken mensen dat het sturen van een open sollicitatie geen zin heeft, omdat ze denken dat er geen plek voor ze is. Want waarom zou een bedrijf jou aannemen als ze niet kenbaar hebben gemaakt dat er een plek vrij is voor een bepaalde functie? Hier gaat het dus mis. Veel bedrijven waarderen het juist meer als je een open sollicitatie stuurt en jouw interesse in hen kenbaar maakt. Hiernaast kun je lang wachten op een vacature die waarschijnlijk niet online gaat komen, dus kun je beter zelf de touwtjes in handen nemen. Als een bedrijf écht geen plek voor jou heeft, heb je in ieder geval een handig netwerk waar je wellicht later in de toekomst op terug kunt vallen. Dit geldt ook andersom. Als jij een open sollicitatie hebt gestuurd naar een organisatie, bewaren ze veelal jouw brief die weer tevoorschijn kan komen op het moment dat ze wel plek hebben.

 

Gericht solliciteren

Bij het sturen van een open sollicitatie is het belangrijk dat je deze gericht verstuurd. Kijk naar bedrijven waar jij écht wil werken en stuur niet meerdere open sollicitaties naar bedrijven waar je jezelf niet in hebt verdiept. Dit levert meestal weinig effect op. Kies daarom liever één of twee bedrijven waar jij je echt thuis denkt te voelen en waarvan je zeker weet dat je past binnen de bedrijfscultuur. Zo kun je ook een betere motivatie schrijven en uitleggen waarom ze jou moeten aannemen. Op deze manier is het lezen van jouw open sollicitatie ook geen tijdsverspilling voor de potentiële werkgever.

 

Voorbereiding is key

Wat waarschijnlijk overal bij geldt: een goede voorbereiding is key. Zeker bij een open sollicitatie is het belangrijk dat je goed kunt verwoorden waarom je bij dat bedrijf zou willen werken. Met deze brief moet je de aandacht trekken en een organisatie weten te overtuigen dat zij plek voor jou vrij kunnen maken. Verzamel daarom van tevoren veel informatie over het bedrijf. Kijk op de website, social media kanalen en lees alles wat je over hen kan vinden op Google. Een extra tip die we je mee kunnen geven: zoek ook jaarverslagen op en rapporten. Hier staat ontzettend veel informatie in waar je op kan inhaken in je sollicitatiebrief.

 

Algemene voorwaarden

Als je een open sollicitatie stuurt, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Net zoals bij een gewone sollicitatie geldt dat je bij een open sollicitatie je motivatie inclusief CV meestuurt. Eventueel met een pasfoto erbij. Verder moet je brief goed leesbaar zijn, zonder spelfouten! Lees de brief een aantal keer goed na of laat iemand anders er nog even naar kijken, om er zeker van te zijn dat je geen dingen verkeerd hebt geschreven. Maak verder gebruik van tussenkopjes en houd de opmaak overzichtelijk. Beschrijf kort en bondig waarom jij bij hen zou willen werken en over welke kwaliteiten je beschikt dat aansluit op het bedrijf.

 

Afwachten

Nadat je je open sollicitatie hebt verstuurd is het enige wat je nog kunt doen afwachten. Veel bedrijven hebben het druk en daarom moet je er niet vanuit gaan dat je binnen twee dagen al antwoord terug hebt. Soms word je al snel uitgenodigd voor een gesprek en in sommige gevallen krijg je maar geen reactie. Heb je na een week nog niks gehoord? Dan is het verstandig om eventjes te bellen. Wellicht is de sollicitatie hen ontschoten of zit jouw sollicitatie in een ongewenste mailbox.