Nieuws
21 juli, 2020

Wat zijn de meest toekomstbestendige banen

Met het eind van het schooljaar in zicht, is het voor veel middelbare schoolkinderen tijd om te kiezen voor een vervolgopleiding. Het aanbod qua opleidingen is zo groot, dat het erg lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Zeker als je net van de middelbare school afkomt, ben je eigenlijk nog te jong om goed te weten wat je later wilt worden.

Zelfs voor mensen die al meerdere vervolgopleidingen hebben afgerond kan dit nog steeds een vraagstuk zijn. Veel van hen kijken dan ook naar wat toekomstbestendige banen zijn. Je wilt er tenslotte wel zeker van zijn dat je na je studie ook daadwerkelijk aan het werk kan gaan binnen die sector.

Om je een beter beeld te geven, zetten wij graag een aantal banen op een rij die over een aantal jaar nog steeds garantie bieden op een plek in de arbeidsmarkt.

 

Veelbelovende carrières

Elk jaar worden er veel voorspellingen gemaakt over waar de toekomst ligt wat betreft de arbeidsmarkt. Natuurlijk is dit lastig om te voorspellen en verschilt dit ook weer per sector. Een ding dat wel belangrijk blijft is menselijke interactie. Hoewel veel beroepen nu over genomen worden door technologieën en robots, zal het menselijke contact toch moeten blijven bestaan voor een goed lopende economie. Banen die dus niet kunnen worden vervangen door robots, zullen belangrijk blijven in de toekomst.

 

Cybersecurity expert

We zien steeds vaker cyberaanvallen, die ook steeds geavanceerder worden. Daarom neemt de behoefte aan cybersecurity experts ook toe. Privacy en goede waarborging van data- en vertrouwelijke gegevens, wordt steeds belangrijker voor veel bedrijven. Zij zijn dan ook op zoek naar het juiste personeel die dit voor hen kan beschermen. Zo’n twee jaar geleden nam het aantal vacatures voor deze branche toe met 412,5 procent! Hierna bleef een stijgende lijn zichtbaar en deze zal ook zeker doorgaan in de komende jaren.

 

Data-wetenschapper

Dit beroep sluit ook weer aan op de ICT branche. Als datawetenschapper houd je je bezig met grote databestanden en het visualiseren van een data-analyse. Veel bedrijven zijn op zoek naar professionals die belangrijke informatie aan data kunnen onttrekken én hier een wetenschappelijk advies op kunnen loslaten. Vooral grote merken hebben veel informatie en data beschikbaar dat geanalyseerd moet worden.

 

Gezondheidszorgprofessional

Vooral de zorgsector is sterk afhankelijk van mensen en worden voorlopig niet geautomatiseerd. Er komen natuurlijk wel steeds nieuwere technologieën voor apparaten en technieken in de zorg, maar het menselijke aspect blijft net zo belangrijk. De zorg is een vrij uiteenlopende sector. Zo kun je terecht bij ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Cijfers van het CBS laten zien dat de groeisector blijft groeien, wat betekent dat er ook meer banen beschikbaar zijn.

 

Marketing, communicatie en design

Een aantal jaren geleden was nog niemand op de hoogte van social media of online campagnes die zorgen voor meer bereik en conversie. Nu is het een onderdeel waar elk bedrijf in wil uitblinken. De moderne consument is vooral te vinden op het internet, daarom is het ook belangrijk dat je als organisatie weet hoe je deze doelgroep bereikt en wellicht nog belangrijker: hoe je met ze communiceert. Deze creatieve beroepen worden niet overgenomen door machines en blijven in de toekomst dus nog steeds zeer gewaardeerd.

 

Bezorging/logistiek management

De logistieke sector heeft ook een flinke ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Deze sector vraagt naar mensen die het logistieke proces kunnen inzien, beheren én coördineren wereldwijd. De groeiende populariteit van online retail- en voedselbezorgingsdiensten vragen om meer chauffeurs en bezorgingsmogelijkheden. Daarom kun je als logistiek professional altijd en overal wel aan de slag.

 

Human resources

Een HR afdeling is erg belangrijk voor een bedrijf. Het werven en selecteren van kandidaten wordt, door middel van automatische screening, nog meer data gedreven. Binnen de human resources sector zijn er twee functies die het opvallend goed doen. Namelijk Human Resource Administrator en Human Resource Officer. Vooral de functies waarbij HR gecombineerd wordt met software en analytics hebben veel zekerheid in de toekomst. Hiernaast wordt ook een functie als Recruitment Manager steeds populairder.