8 juni, 2020

Hoe scoor je zonder werkervaring een toffe baan?

Jongeren worden steeds meer aangemoedigd om door te studeren en in bezit te zijn van meerdere diploma’s. Want zo kom je sneller aan de bak als je eenmaal gaat beginnen met werken, toch? Het nadeel hiervan is dat als je langer blijft doorstuderen, je dus geen tijd hebt om werkervaring op te doen. En dit is nu nét hetgeen waar bedrijven vaak naar vragen als je komt solliciteren. Tuurlijk kan je tijdens je studie wel een bijbaan hebben in dezelfde branche en leer je veel tijdens je stageperiode, maar telt dit als relevante werkervaring? Wij vertellen je graag hoe je zonder veel werkervaring toch die toffe baan kan scoren!

 

 

Heb geduld

Ten eerste willen we graag even benadrukken dat een baan vinden over het algemeen niet over een nacht ijs gaat. Verwacht dus niet dat je met weinig werkervaring binnen een dag een droom job gevonden hebt. In plaats daarvan is het ook slim om je tijd te besteden aan het bijspijkeren van je kennis, zodat je ook meer kans hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Volg bijvoorbeeld cursussen, ga naar workshops of behaal meerdere certificaten en diploma’s.

Hiermee laat je zien dat je gemotiveerd bent en in ieder geval over voldoende kennis beschikt. Zo kun je je specialiseren op bepaalde gebieden en aantonen dat jij een aanwinst bent voor het bedrijf. Probeer gemotiveerd te blijven en onthoudt waar je het voor doet. Als je iets écht graag wilt, ga er dan voor!

 

Je netwerk uitbreiden

Bij het vinden van een baan is niets zo belangrijk als je netwerk. Als je dus weinig werkervaring hebt, is het dus essentieel dat je je netwerk gaat opbouwen. Dit kun je doen door je in te schrijven op verschillende netwerksites. De bekendste is natuurlijk LinkedIn. Hiernaast kun je ook via school of stagebedrijven aan handige connecties komen die jou misschien verder kunnen helpen. Vertel in ieder geval aan zo veel mogelijk mensen dat je graag carrière wilt maken en in welke branche. Zij kunnen vervolgens in hun eigen netwerkkring kijken of ze een geschikt persoon weten, die jou aan een baan kan helpen.

 

Zorg er ten alle tijden voor dat je goed voorbereid bent in het geval je gekoppeld wordt aan een connectie. Dit wil zeggen dat je van tevoren je CV up-to-date hebt, je LinkedIn profiel compleet is én je eventuele pitch kan geven over jezelf. De contactpersonen gaan zonder twijfel veel vragen aan je stellen om te kijken of jij bij een functie past. Zorg dat je daarom een goed verhaal klaar hebt staan waaruit blijkt dat jij de ideale persoon bent waar ze naar op zoek zijn. Als je dit goed kan overbrengen zal het feit dat je nog geen werkervaring hebt minder uitmaken. We moeten ten slotte allemaal ergens beginnen!

 

Begin onderaan de ladder

We snappen dat je het liefst meteen begint in een functie die je in de eerste instantie voor ogen had, maar vergeet niet dat veel mensen onderaan de ladder moesten beginnen voordat ze hun droombaan kregen. Zeker als je weinig werkervaring hebt, kun je dus misschien beter overwegen om gewoon ergens te beginnen voor een lage of zelfs geen vergoeding. Dit klinkt misschien niet heel interessant, maar zo laat je wel je goede wil zien én is het een ideale manier om ergens binnen te komen en door te groeien.

En anders kan je op zoek gaan naar startersfuncties, waarin je kunt leren én aantonen dat je de baan aankunt. Er zijn verschillende functies waar je mee kunt beginnen. Begin desnoods met stage lopen of neem eens een kijkje bij de functies die wij aanbieden voor schoolverlaters, zoals monteur of technisch medewerker. Alle projecten en klussen die je aanneemt in je carrièreloopbaan doen ook je CV weer ten goede. En vergeet niet: ambitie, vastberadenheid en passie brengen jou vanzelf hoger op de ladder.