Nieuws
26 juni, 2020

Welke sector past het best bij mij (beroepskeuze)

Bij het vinden van een baan, is het aannemelijk dat je zoekt binnen een bepaalde sector. Je weet wat je leuk vindt om te doen en waar je passies liggen. Klinkt makkelijk, toch? Hoewel je goed weet wat je zou willen doen voor werk, kan het soms nog best lastig zijn om deze visie te koppelen aan de arbeidsmarkt. Want binnen welke sector (branche) moet je gaan zoeken?

Er zijn er tegenwoordig zo veel, dat het lastig is om hier een keuze in te maken. Hiernaast moet een bepaalde sector ook bij jou passen als persoon. Maar hoe kom je hier achter? Om je een eindje op weg te helpen, hebben wij een aantal sectoren voor je op een rij gezet!

 

Elektrotechniek

Als je gaat werken binnen de elektrotechniek, vind je verschillende beroepen die zich onder meer richten op communicatieapparatuur, elektronische componenten, medische apparatuur en consumentenelektronica. Best een veelzijdige sector dus! Hiernaast blijft de vraag naar producten uit de elektronische industrie stijgen. Zo heb je grote kans dat er altijd werk te vinden is binnen deze sector.

Binnen deze sector kun je denken aan beroepen zoals een monteur, waarbij je verantwoordelijk bent voor de service, het onderhoud en de installatie. Ook kun je aan de slag als projectcoördinator, waarbij je ervoor zorgt dat het project op schema loopt en de uitvoering van het gewenste niveau is. Of misschien past een beroep als metaalbewerker wel bij jou, waarbij je je bezig houdt met het bewerken, repareren en maken van allerlei apparaten.

 

Marine & offshore

Als je wilt werken binnen marine & offshore, moet je uiteraard affiniteit hebben met de maritieme sector. Het is een veelzijdige en uitdagende omgeving, die continue in beweging is. In deze sector zijn er meerdere fasen die een project doorloopt, waar ook weer meerdere technische disciplines bij horen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan functies met technische diepgang, zoals engineer, of ga meer de breedte in door te kiezen voor een coördinerende functie in de rol van planner of werkvoorbereider. Voor de praktisch ingestelde mensen kun je denken aan functies als monteur of heftruckchauffeur.

 

Transport en logistiek

De transport sector is een omgeving die nooit stilstaat en waar je vrijwel zeker bent van een baan. Deze sector is namelijk steeds meer aan het groeien en is een belangrijk onderdeel in onze samenleving. Iedereen maakt namelijk gebruik van transport of kom hier mee in aanraking. Daarom is deze sector altijd op zoek naar vakmensen. Verder maakt deze sector ontwikkelingen mee op het gebied van onder andere verduurzaming. Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk zijn of haar bestelling ontvangen. Hiervoor is veel personeel, kennis en kunde nodig. Binnen de transport en logistieke sector kun je denken aan functies op het gebied van het werken in een magazijn tot het transporteren van goederen.

 

Bouw

De bouwsector heeft de afgelopen twee jaar een flinke groei doorgemaakt. De woningbouw is hierbij de aanleiding én de motor achter de toekomstige groei. Klanten vragen steeds meer om duurzame en innovatieve oplossingen. Hoewel deze sector dus erg belangrijk is, is er wel een toenemend personeelstekort. Ook krijgt deze sector te maken met verschillende uitdagingen, zoals tekorten aan beschikbare grond en onvoldoende materialen. Daarom heeft deze sector dus hard mensen nodig en zit er wellicht voor jou een geschikte functie bij! Denk bijvoorbeeld aan werken als projectleider, aannemer, elektricien of metselaar.

 

Groenvoorziening

Wil je liever niet werken in de grote industrie? Misschien is werken binnen de groenvoorziening dan wel wat voor jou! Denk hierbij aan het onderhouden van prachtige natuurgebieden, zoals parken, voortuinen, bossen, noem het maar op. Hierbij is het belangrijk dat je houdt van de natuur en graag buiten bent. Binnen deze sector kun je aan de slag als medewerker groenvoorziening gemeente, bosmaaier, machinist bos- en natuurbouw of aanleg specialist groene daken.

 

Maak jouw beroepskeuze

Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van een aantal grote branches in Nederland. Natuurlijk is dit slechts een greep uit het totale plaatje van sectoren en bestaan er nog veel meer. Wellicht heb je al een beter idee over welke sector bij jou past, en zo niet: geen zorgen! Blijf jezelf oriënteren en ga op onderzoek uit. Zo zal er vanzelf een sector voorbij komen die je aandacht trekt. Ook kun je er voor kiezen om een beroepskeuzetest te doen, waardoor je inzicht krijgt in sectoren die mogelijk bij jou kunnen passen.