Tips
18 februari, 2020

Welke vragen kan je zelf stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek?

Natuurlijk is het handig om jezelf voor te bereiden op vragen die gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek. Maar het is net zo belangrijk om zelf ook vragen te stellen. Hierdoor kom je niet alleen meer te weten over de functie en werkgever, maar laat je ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Tijdens dit onderdeel van het sollicitatiegesprek krijgt een recruiter de kans om te kijken of jij weet waar je het over hebt en of je een connectie kunt vormen met de mensen binnen de organisatie. Bereid vooraf dus een aantal vragen voor die je wilt stellen. Wij helpen je graag op weg met wat voor vragen je zelf kan komen.

 

Houd het bij open en zinvolle vragen

Probeer zoveel mogelijk open vragen te stellen, waar je ook weer op door kan vragen. Dit is een goede manier om erachter te komen of de functie goed bij jou past. Vermijd hele feitelijke vragen zoals “hoeveel filialen heeft het bedrijf?”, het antwoord had je namelijk zelf al kunnen opzoeken op het internet en hiermee wek je de indruk dat je je niet hebt verdiept in de vacature. Stel daarom alleen vragen die zinvol zijn en waarop het antwoord nog niet duidelijk is.

 

Combineer vragen

Het voordeel van gecombineerde vragen is dat het een spontaner en meer waarheidsgetrouw antwoord vereist van je gesprekspartner. Een voorbeeld van een gecombineerde vraag is “wat is volgens jullie de reden dat werknemers het hier leuk vinden?”. Deze vraag bestaat dus uit een stukje persoonlijke ervaring én de drijfveer voor mensen om voor deze organisatie te werken. In principe is er geen goed of fout antwoord. De manier waarop een recruiter antwoord geeft, zegt wel weer veel. Als hij of zij lang moet nadenken weet je dat er iets niet goed zit. Als ze meteen heel enthousiast reageren kan je er vanuit gaan dat de sfeer op de werkvloer ook goed is.

 

Bewaar een aantal vragen voor het laatst

Over het algemeen wordt aan het eind van een sollicitatiegesprek gevraagd of je nog vragen hebt of dingen wilt weten. Zorg ervoor dat je minimaal twee interessante vragen hebt, zodat je een goede laatste indruk achter laat. Hiernaast kan je er op deze manier achter komen of jouw doelen in lijn liggen met die van de werkgever. Denk goed na over deze vragen en vermijd zaken die al besproken zijn in het gesprek. Wat altijd helpt is een persoonlijke vraag stellen aan je gesprekspartners. Laat ze iets over het bedrijf vertellen en waarom zij de functie leuk vinden of wat de minder leuke kanten zijn. Zo eindig je het gesprek op een betrokken, maar toch luchtige manier.

 

Welke vragen kan je stellen?

Er zijn een aantal onderwerpen waar je altijd wel een vraag over kunt stellen. Denk bijvoorbeeld aan de functie, taken en verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Vraag hierbij naar de werkzaamheden, hoe een typische werkdag eruit ziet, wat er van jou verwacht wordt en welke uitdagingen bij deze functie horen. Ook kan je vragen stellen over de afdeling waar je zou komen te werken.

Zo kan je bijvoorbeeld vragen op welke locatie je gaat werken, de mensen die op de afdeling werkzaam zijn, door wie je zal worden ingewerkt en wat gebruikelijke werktijden zijn.

Stel hiernaast vragen over het bedrijf en groeimogelijkheden. Bijvoorbeeld of je trainingen aangeboden krijgt, wat de bedrijfscultuur is en in hoeverre je door kan groeien naar een hogere functie. Ook onderwerpen zoals de sollicitatieprocedure en de secundaire arbeidsvoorwaarden kan je aansnijden tijdens het sollicitatiegesprek.

Wacht echter wel tot het tweede of derde gesprek, voordat je over zaken zoals het salaris begint. Dit is namelijk een gevoelig onderwerp, waarmee je juist de indruk kan wekken dat het je alleen maar om het geld gaat en verder niet gemotiveerd bent voor de baan. Als de werkgever zelf begint over het salaris of secundaire voorwaarden, kan je natuurlijk wel reageren.